lezingen voorjaar 2018 in samenwerking met Arend Wakker en Norbert Peeters

Lezingen Reeks  botanische tuin Zuidas 2018.
Voor dit jaar hebben we samen met Arend  Wakker en Norbert Peeters 8 lezingen georganiseerd.
In deze lezingen gaat het natuurlijk over bijzondere planten  en alles wat hier mee te maken kan hebben.
 De lezingen die we met Arend en Norbert geven, hebben we zo afgesteld dat deze een duidelijke link hebben naar de bijzondere collectie planten van de botanische  Tuin Zuidas.
Voorjaar

14 February

 Arend Wakker
 19:30-20:30 

Psychoactieve Planten

Planten voorzien ons van veel genotmiddelen. Allerlei inhoudsstoffen van deze plantenbeïnvloeden onze hersenen, wat wij als aangenaam of vervoerend ervaren. Wat zijn dit voor stoffenen waarom maken deze planten ze aan?

In de lezing komen tal van  voorbeelden voor van simpele alcohol en koffie tot aan de mescaline van de Mexicaanse Peyotl cactus. In de oudheid waren een aantal van deze planten heilig en met geheimzinnige verhalen verbonden. Ook een aantal van deze verhalen zullen verteld worden.   

14 maart 
Arend Wakker
19:30-20:30

De geschiedenis en rol vanBotanische Tuinen.

Wanneer, waar en waarom verschenen er in de 17de eeuw overal botanische tuinen? In deze lezing gaan we in op de geschiedenis van een aantal tuinen in Nederland waaronder de twee Amsterdamse. Tegenwoordig hebben de meeste tuinen een heel andere functie dan waarvoor zij vroeger zijn opgericht. Een duurzame samenleving en bescherming van de biodiversiteit zijn de moderne sleutelwoorden. Maar hoe richt je daarmee een tuinin?   

28 maart 
Norbert Peeters
19:30-20:30
David Douglas: Schotse bomenjager 
David Douglas  een Schotse Botanist die leefde van 1799 tot 1834  Hij werd uiteindelijk maar 35 jaar maar Is met zijn vele nieuw ontdekte planten een belangrijke grondlegger voor hoe vandaag de dag tuinen en parken er uit zien.
In deze lezing staan we stil bij een paar van zijn vele planten die hij ontdekt heeft.  Hoe belangrijk zijn aandeel is geweest in de wereld van Botanie, welke reizen hij heeft gemaakt en wat zijn ontdekkingen vandaag de dag, voor onze kijk op parken en tuinen betekenen?
18 april
 19:30-20:30

Het wonderlijke verhaal achter de Bamboe.

In de tuin van de Botanische tuin Zuidas vinden we mooie voorbeelden van Bamboe. In de tropische landen was Bamboevroeger het universelebouwmateriaal, waarmee huizen, bruggen en irrigatiepijpen aangelegd werden. In de lezing gaan we in op de merkwaardige bloeimethoden van Bamboe die soms catastrofaal uitwerkten in plattelands gebieden. En waarom werden sommige bamboesoortenals een godheid vereerd?  

lezingsdata voor het najaar, onderwerpen onder voorbehoud.

26 september suculenten lithops Arend Wakker
10 oktober Norbert Peeters (onderwerp nog niet vast gesteld)
31 oktober Australische planten deel 1 Arend Wakker
28 november Australische deel 2 Arend Wakker